Kuchnia hiszpańska – nie tylko tortilla espanola, paella
Kuchnia hiszpańska
Kto by nie chciał znaleźć się pod gorącym słońcem Hiszpanii? Prawdopodobnie każdy z chęcią rzuciłby wszystko byleby tylko przeżyć niezapomniane wakacje wśród uroków tego pięknego kraju.
Kuszą nie tylko plaże, ale i wspaniałe miasta takie jak Madryt, Mediolan, Barcelona. Hiszpania ma w sobie ogień, oraz wszystko to, czego spragniony turysta może oczekiwać. Znajdą tu coś dla siebie miłośnicy adrenaliny z corridą w tle, a także znawcy mody i dobrego wina. Najpopularniejsze potrawy oparte są właśnie na nim, oraz na świeżych owocach, warzywach i jagnięcym mięsie – cała Hiszpania na talerzu!
Hiszpania i jej niespodzianki
Na samej Ibizie turyści wydają około 1,43 miliarda euro rocznie. Nic dziwnego skoro w Hiszpanii jest największa ilość barów w Europie. Jeden bar przypada mniej więcej na 129 osób. Podobnie imponująco wyglądają statystyki, jeśli chodzi o plaże.
Chcecie zobaczyć Barcelonę z monumentalną „Sagrada Familia” autorstwa Gaudiego, z imponującą starówką i wzgórzem Monjuic? Kusi Was Costa Brava z jej piaszczystymi plażami, słońcem i drapieżnymi klifami zapierającymi dech w piersiach? Każdą taką wycieczkę zapamiętacie na całe życie!
Jakie dodatkowe atrakcje ma dla nas España? Możecie pojechać do Madrytu by pokibicować jednemu z najsławniejszych na świecie klubów piłkarskich – Realowi Madryt i podziwiać tamtejsze pałace. W Toledo natomiast, macie szansę poznać historię Hiszpanii w pigułce, opowiedzianą w meczetach, synagogach i niezapomnianej atmosferze tego miasta. Prościej wymienić w Hiszpanii to, co można pominąć. Na pewno nie jest to kraj na jedną wizytę, dwie czy nawet dziesięć. To kraj, do którego trzeba ciągle powracać, smakować i odkrywać na nowo.
Do zobaczenia, przeżycia i smakowania
Katalog miast i miejsc do odwiedzenia jest bardzo duży, ale jeszcze prościej opowiadać o Hiszpanii poprzez wydarzenia, w których warto tam wziąć udział. Obchody narodowych świąt to w ogóle najlepszy sposób na podglądanie i smakowanie Hiszpanii. Corrida, festiwale flamenco, karnawał i fiesty przy najdrobniejszym święcie w kalendarzu, mecze piłkarskie. Często to wszystko połączone jest z rozkoszami podniebienia.
Kuchnia hiszpańska – najpopularniejsze potrawy potrafią rozpalić zmysły do białości. Tapasy, paellę, gazpacho, chuleta de cerdo, fabadę, tortillę espanola, tortillę de patatas, tortillę francesa, patatas bravas czy serranito znają już na całym świecie. Poza tym, wiele z tych dań można modyfikować i przyrządzać według własnych upodobań. Bez względu na to czy cieszycie się smakiem tymianku, szafranu czy oregano. To te właśnie potrawy królują w hiszpańskiej kuchni. Zresztą w tym kraju smak zwykłego pomidora potrafi przyprawić o zawrót głowy. Wystarczy wspomnieć o legendarnym smaku gazpacho i różnych jego lokalnych odmian.
Co ciekawe, w Hiszpanii można odbyć (zupełnie legalną) bitwę na pomidory. La Tomatina to święto obchodzone w zlokalizowanej w Walencji miejscowości Buñol. Ta niespotykana fiesta odbywa się rok rocznie, w ostatnią środę sierpnia. Święto to ma długą tradycję i odbywa się od 1945 roku.
Równie wielką okazją do posmakowania hiszpańskich przysmaków jest Święto wina, w Jerez de la Frontera. To właśnie w tej miejscowości produkuje się jedne z najlepszych gatunków win w tym kraju.
Do odważnych świat należy. Dlaczego więc nie wziąć udziału w wyścigu z bykami w Pampelunie? Taki wyścig odbywa się corocznie 7 lipca, o 7 rano. Tutaj wprawdzie w roli głównej występują byki, ale po takiej gonitwie ludzie jeszcze chętniej ucztują i bawią się. Po takim akcie odwagi zresztą każdemu należy się kielich wina i talerz przepysznej paelli.
A jeśli już mówiliśmy o Andaluzji, wspominając Jerez de la Frontera to…
Kto nie widział Sewilli nie widział cudu!
Tak mniej więcej brzmi powiedzenie funkcjonujące w Hiszpanii. To miasto jest ulubioną siedzibą królewskiego dworu. Niezapomniany Plac Hiszpański i Katedra Świętej Marii, uznawane są za jedne z najpiękniejszych obiektów sakralnych na świecie. Miasto to jest znane również ze znakomitego jedzenia. Królują tu bary tapas, czyli najróżniejszych i wymyślnych hiszpańskich przystawek. Jeśli zastanawiacie się, czy tapas do miejscowego wina to trochę nie za mało, możecie zdecydować się na świeże ryby lub owoce morza, tudzież hiszpańskie pulpety o nazwie albondigas.
Granada to kolejne miejsce, którego nie można odpuścić
Udajcie się więc tam koniecznie i zobaczcie Alhambrę – warowny zespół pałacowy. Poczujecie się jak wpuszczeni tylnymi drzwiami do Baśni Tysiąca i Jednej Nocy. W tym regionie Hiszpanii skosztujecie olla de San Anton, danie przygotowywane z ziaren bobu i fasoli, gotowanych ze świńskim ogonem, uszami i przyprawami, do którego później dodaje się ryż i kiełbasę. Ze względu na składniki brzmi trochę znajomo, ale smakuje egzotycznie.
Zawsze możecie wybrać się na zamorskie terytoria Hiszpanii. Tam poczujecie się już nieziemsko. Dane Wam będzie spróbować takich przysmaków jak chociażby sos z czarnych kałamarnic. Chętnych do tego typu eksperymentów kulinarnych zapraszamy do obrania kierunku Minorki.
Dajcie się uwieść…
… smakiem. Słońce mimo wszystko nie jest tu najważniejsze. Nie musicie spędzać wakacji na zatłoczonych plażach. Wystarczy zaszyć się w przepięknych labiryntach uliczek i iść za zapachem smakowitości, wydobywających się z knajpek. Warto poznać Hiszpanię od kuchni.
Dodaj komentarz